mandag 10. mars 2008

Politivold i rettsstaten Norge

Tilfeller av politivold de siste 15-20 årene har blitt behørig referert etter at Obiora ble kvalt av politiet i Trondheim.

Den norske saken som kanskje minner mest om Obiora er pågripelsen av Thomas Wacko i 2003. Wacko døde av skader etter kvelning. Politimannen Henning Myklebust som tok det dødelig grepet sto senere frem med fullt navn og bilde.

Utførlige og kvalmende detaljer om dødsfallet og rettssaken kan leses på Xiandos.

Det forunderlige er jo at Wacko-saken ble omtalt så sent som våren 2006, bare få måneder før Obiora led samme skjebne. Saken burde med andre ord ha vært godt kjent innad i politiet. Har politiet problemer med korttidshukommelsen? Eller de generelt ute av stand til å lære av sin feil? Eller kanskje de ikke er lesekyndige slik at kan lese sitt eget organ, Politiforum? Kanskje de er så selektive at all informasjon som tilsier kritikk av politiet og tjenestemenn blir silt bort, mens det som sier noe om de fæle kriminelle eller de håpløse journalistene er det eneste som huskes? Kort sagt: Er de helt korka og navlebeskuende?

Uansett: Dersom Killengren og Storberget ikke forstår at politiets hang til å kvele folk er et problem, ja da har vi alle et stort problem.

5 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Vi har et enormt problem, også her, fordi veldig få skjønner det.

Politiet generelt fortsetter å score høyt på popularitets- og troverdighetskonkurranser og meningsmålinger. De mange «skandalene» ser ikke ut til å skade deres rykte som rettferdighetens voktere noe vesentlig.

Anonym sa...

Dette bildet av det plettfrie norske politiet som skapes bidrar kanskje til at disse enkeltepisoder bare oppfattes som enkeltepisoder, som helt unntaksvise avvik.

Uansett er ikke politivold noe som angår folk flest. Politivolden går ikke utover besteborgere, det går utover fylliker, narkomane, bråkmakere, negre, og annet sosialt bunnfall - kort sagt folk som har gjort seg fortjent til det.

Anonym sa...

Det er tydelig at bloggeren Konrad baserer seg stort sett på medienes omtale av disse tragiske sakene. Jeg forstår godt at man da får et helhetsinntrykk som det fremgår av denne siden. Men jeg må nesten beklage på Konrads vegne at han leser mediene så ukritisk som han gjør. Det gjør sakens vinkling farlig ensidig.

Jeg tror vi skal innse at "politivold" alltid vil finne sted - i de ekstreme situasjonene - i kombinasjon med en kjede av uheldige omstendigheter. Jeg er ikke tilhenger av uprovosert vold fra politiet, som etter min mening måtte være den korrekte beskrivelsen av uttrykket "politivold". Men jeg er glad vi har dem. Mange er glade for at politiet er tilstede. Mange har blitt reddet, takket være politimenns innsats.

Hvem vet hva som hadde skjedd dersom Wacko hadde fått gå inn i huset igjen? Der kona og datteren befant seg? Dersom han hade fortsatt å øve vold mot familiemedlemmene; ville man da anklaget politimannen for uforstand i tjenesten?

Jeg tror vi må innse at vi må innse at politiet en sjelden gang må gå så langt i sin passifisering at det i ytterste konsekvens kan få dødelig utgang.

Moralen er, oppfør deg sånn nogenlunde pent, så går det så bra så....!

Anonym sa...

Moralen er: Oppfør deg pent ellers blir du skutt/kvalt/banket i hjel av politiet!

Det skal jeg huske.

Anonym sa...

PS:
Den anonyme feigingen har rett: En død person er en "passivisert" person.