tirsdag 12. august 2008

Humanitær intervensjon i Kaukasus

I Kaukasus har vi nå vært vitne til at lite land blir forsøkt kuet med militære midler med politisk støtte fra et svekket imperium. Osseterne vil gjerne forenes med sine etniske brødre på den andre siden av fjellet. Georgia har på sin side en fiks ide om at det europeiske Ossetia er en naturlig del av det asiatiske Stor-Georgia og bruker brutal militær makt for å holde på den lille jordflekken. Heldigvis trår Russland til med en humanitær intervensjon, et fredsbevarende angrep (bildet til venstre) for å hindre etnisk undertrykking og beskytte osseterne mot overgrep og etnisk rensing. Georgierne får med andre ord som fortjent.

Høres historien kjent ut? Sett fra Russland er det en klar parallell til NATOs bombing av Serbia for beskytte Kosovo. Men rollene er byttet helt om. En annen likhet: Det var Georgia som "begynte" ved å forsøke å gjenvinne kontrollen i Ossetia vel vitende om at de der ville komme i kamp med russiske styrker, men Russlands bombing av Georgia er selvsagt helt ute av proporsjon.

Fredsbevarende, humanitære granater på veg










Humanitære georgiske flyktninger












Resultat av humanitære bomber

2 kommentarer:

Helge M. Markusson sa...

Et reaksjonsmønster fra begge parter som i svært stor grad blir godkjent av verdenssamfunnet. "Nei, og nei, dette var vanskelig. Nå må vi trå varsomt!"

Anonym sa...

Et annet spørsmål er om Sakashvili er en stor idiot. Han sendte jo tross alt soldater inn i Ossetia. Trodde han virkelig at russerne ikke ville reagere? Trodde han virkelig USA ville støtte ham i full konfrontasjon med Russland?

Hva har president S. oppnådd? Vel, han har blitt pop hjemme i G.