fredag 5. februar 2010

Ondskapens banalitet

Hannah Arendts bok Eichmann i Jerusalem lanserte tesen om ondskapens banalitet. Selv om Arendt på et par vesentlige punkter antakelig tok feil om personen Eichmann (han var helt normal, ikke spesielt smart, men glødende antisemitt), er det mye som taler for tesen har mye for seg.

George W. Bush og Dick Cheney satte ondskap i system, slik nazistene gjorde det, sier den verdenskjente psykologen Philip Zimbardo (Morgenbladet juli 2009). Åtte soldater på nattskiftet i korridor 1A i Abu Ghraib fikk ansvaret for overgrepene. Zimbardo mener Bush, Rumsfeld og Myers hadde hovedansvaret.

– Det finnes ikke beviser for at disse soldatene var råtne epler. Derimot er det klart at det amerikanske forsvaret og Bush-administrasjonen hadde skapt råtne fruktfat. Hvem som helst som hadde blitt plassert i samme situasjon som soldatene i korridor 1A, ville ha blitt til råtne epler, sier Zimbardo til Morgenbladet.

Ivan «Chip» Frederick, den høyest rangerte av Abu Ghraib-torturistene, hadde ingen sadistiske eller psykopatiske tendenser. Han var en eksemplarisk soldat. Men etter få uker i fangehullet, utførte han de forferdeligste ting, i følge Zimbardos ekspertvurdering.

– Bush-administrasjonen laget en ny kategori mennesker – de fiendtlig kjempende (enemy combattants). De er verken sivile eller soldater, derfor gjelder ikke Genèvekonvensjonene for dem. Det er akkurat som i Nazi-Tyskland, hvor Justisdepartementet opprettet en egen kategori mennesker, nemlig jødene, som ikke kom inn under vanlig tysk lov. USA skapte et rettssystem som ikke var annerledes enn i Nazi-Tyskland, sier Zimbardo.

Han slår fast at det meste av ondskap i verden utføres av vanlige mennesker som krysser grensen fra godt til ondt. Men de betrakter ikke sine handlinger som onde.

– Menneskenaturen har en endeløs kapasitet til å rettferdiggjøre hvilken som helst adferd. Ingen som utfører det de fleste av oss mener er onde handlinger, beskriver dem som onde. De har alltid en rasjonell begrunnelse, sier Zimbardo.


Ikke drevet av ondskap. Dette kunne vært hvem som helst av oss.

Blogglisten

Ingen kommentarer: