fredag 28. mai 2010

Ikke republikk denne gangen heller

Radikaleren Hallgeir Langeland førte an i noe som nærmer seg et ritual hvert fjerde år: Stortinget drøftet grunnlovsforslag fra SV om å erstatte Kongehuset med republikk, skriver Vårt Land.

Om noen skulle være i tvil: Monarkiet er en pussighet i et demokratisk land, men som alle vet er jo det norske monarkiet konstitusjonelt og fungerer smidig innenfor den parlamentaristiske ramme. "Kongen leser også aviser", som kong Harald sa en gang.

Uansett hvor sympatisk og fornuftig monark vi har og uansett hvor politisk klokt og uavhengig han opptrer - monarkiet bør prinsippielt avskaffes. I 2014 er grunnloven 200 år og det er kanskje på tide å fjerne den siste rest av enevelde og adel. Spørsmålet blir hva som kan og bør erstatte kongen som statsoverhode, og fremfor alt om parlamentarismen bør avskaffes og erstattes av reelt presidentstyre som i USA.

Det mest realistiske og den minst dramatiske forandringen er nok en seremoniell president som i Tyskland eller Island, altså at retten til å bo på Slottet oppnås ved valg, ikke ved arv. Med en slik ordning kan den norske parlamentarismen videreføres.

Reelt presidentstyre som i USA (der presidenten er regjeringssjef og reell sjef for den utøvende myndighet), vil antakelig innebære en omveltning av det politiske system. Partiene vil bli mindre viktige, samtidig må antaklig Høyesterett bli viktigere enn i dag dersom parlamentarismen avskaffes. Dersom den utøvende makt ikke blir avhengig av tillit i Stortinget, må maktutøvelsen kontrolleres av domstolene med Høyesterett i spissen.

Selv er jeg prinsippielt tilhenger av en reell tredeling av makten, i stedet for dagens system der både Storting og domstolene opptrer som Regjeringens forlengede arm. I USA og Tyskland balanseres sentralmakten ytterligere av en reell desentralisering til delstatene.


Upolitisk president, høyt respektert for sitt politiske arbeid.

Blogglisten

Ingen kommentarer: